Ce este incontinența urinara?

Incontinența urinară este orice pierdere involuntară sau nedorită de urină și este considerată o afecțiune medicală. Riscul de a dezvolta incontinență crește odată cu vârsta, dar și persoanele mai tinere o pot dezvolta.

Incontinența este frecventă, iar deseori provoacă suferință și jenă. Mulți oameni evita tratamentul pentru că se simt inconfortabil discutând despre incontinență cu medicul lor. Dacă incontinența vă afectează calitatea vieții, este esențial să solicitați sfatul medicului. În cele mai multe cazuri, incontinența poate fi tratată sau vindecată cu diferite opțiuni de tratament. Acestea includ exerciții pentru podeaua pelvină, tratament medicamentos sau intervenții chirurgicale. Împreună cu medicul dumneavoastră, puteți discuta care este tratamentul cel mai potrivit pentru dvs.

Există diferite tipuri de incontinență urinară, în funcție de cum și când pierzi urina.

Incontinență urinară de efort

Incontinența urinară de efort (SUI) înseamnă că pierzi urină în timpul anumitor activități, cum ar fi:

– Tușind, strănutând sau râzând
– Exerciții precum alergarea sau săriturile
– Ridicarea lucrurilor grele, cum ar fi alimentele

Acest lucru se întâmplă deoarece în timpul acestor tipuri de activități, presiunea asupra vezicii urinare crește. Dacă uretra sau sfincterul urinar este slab, nu poate rezista presiunii unei vezici pline și va curge urină.

Incontinență urinară de urgență

Incontinența urinară de urgență (UUI) apare atunci când trebuie brusc să urinați, pe care nu o puteți amâna. Mușchiul vezicii urinare se contractă involuntar și urinezi când nu vrei.

Incontinență mixtă

Medicul dumneavoastră vă poate diagnostica incontinență urinară mixtă dacă suferiți atât de simptome de IUE, cât și de UUI.

Unele dintre cauzele incontinenței urinare sunt:
– Deficiențe hormonale
– Slabirea mușchiilor podelei pelvine
– Naştere
– Chirurgie pelvină
– Infectii ale tractului urinar
– Boli neurologice
– Mărirea benignă a prostatei
– Chirurgie de prostată

Incontinența urinară devine mai frecventă odată cu vârsta. Cu toate acestea, nu ar trebui privit ca o parte normală a îmbătrânirii.

Incontinența urinară este o problemă care trebuie diagnosticată corect pentru a obține tratamentul adecvat.

Această secțiune enumeră diferitele teste pe care medicul dumneavoastră le poate avea nevoie pentru a vă evalua situația. Oferă informații generale despre diagnosticul și evaluarea incontinenței urinare. Rețineți că condițiile pot varia în diferite țări și spitale.

 

Istoricul medical
Medicul dumneavoastră ar putea face un istoric medical pentru a înțelege ce tip de incontinență urinară aveți. Ca parte a istoricului medical, medicul dumneavoastră vă poate întreba despre orice alte afecțiuni pe care le puteți avea sau despre medicamentele pe care le luați. Acest lucru poate fi legat de incontinență sau poate afecta simptomele.

Medicul dumneavoastră vă poate întreba:

– Dacă iei vreun medicament
– Dacă fumezi
– Când și cât bei
– Dacă bei multă cafea sau alcool
– Dacă te-ai operat vreodată
– Pentru a vă descrie obiceiurile intestinale
– Dacă ați fost vreodată însărcinată
– Dacă ai intrat în menopauză

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate întreba despre impactul incontinenței asupra vieții de zi cu zi, de exemplu:

– Cât de des mergi la toaletă
– Cât de des aveți scurgeri de urină
– Dacă curgeți urină când râzi, tușiți sau strănutați
– Dacă te trezești noaptea să urinezi
– Dacă trebuie să te grăbești să ajungi la toaletă la timp când simți nevoia de a urina
– Dacă vezica nu se simte goală după urinare

De asemenea, medicul vă poate întreba despre viața sexuală și despre dorințele dumneavoastră de tratament.

Examinare fizică

Medicul poate efectua o examinare fizică a abdomenului pentru a detecta vezica urinară mărită. El vă poate cere să tușiți cu vezica plină pentru a vedea dacă suferiți de incontinență urinară de efort (SUI). De asemenea, medicul trebuie să testeze cât de bine funcționează mușchii podelei pelvine. Pentru bărbați, acest lucru se realizează printr-o examinare digitală a rectului și a prostatei (Fig. 2).

Chestionare pentru pacient

Medicul vă poate cere să completați un chestionar pentru a înțelege mai bine simptomele dumneavoastră și modul în care acestea vă afectează viața de zi cu zi. Chestionarele pot fi, de asemenea, folosite pentru a vă monitoriza simptomele de-a lungul timpului, așa că poate fi necesar să le completați de mai multe ori.

Test de urină

Este posibil să fie nevoie să dați o parte din urină pentru testare. Testul va arăta dacă aveți o infecție a tractului urinar.

Jurnalul vezicii urinare

Medicul dumneavoastră vă poate cere să țineți un jurnal al vezicii urinare timp de câteva zile. Aici veți observa cât de mult beți, cât de des urinați și câtă urină produceți. Jurnalul vezicii urinare este important pentru că vă ajută medicul să vă înțeleagă mai bine simptomele.

Evaluarea urinei reziduale

Urina reziduală este cantitatea de urină care rămâne în vezică după urinare. Este cunoscută și sub denumirea de urină reziduală post-vaginală (PVR). De obicei se măsoară cu ajutorul unei ecografii.
Urina reziduală poate agrava incontinența și poate indica alte afecțiuni urologice, cum ar fi o infecție a tractului urinar. De asemenea, vă poate ajuta medicul să înțeleagă mai bine cauzele incontinenței dumneavoastră.

Testul tamponului

Este posibil ca medicul dumneavoastră să aibă nevoie, de asemenea, să cunoască greutatea tampoanelor pe care le purtați în timpul unei perioade numite test de tampon. Medicul dumneavoastră vă va explica în detaliu cum să efectuați testul. Un test de tampon nu este întotdeauna ușor de făcut, iar medicul dumneavoastră va avea nevoie de toată cooperarea dumneavoastră.

Evaluarea urodinamică

Ar putea fi necesară o evaluare urodinamică pentru a obține mai multe informații despre ciclul dumneavoastră de urinare și despre modul în care funcționează mușchii vezicii urinare și sfincterul urinar. Evaluarea urodinamică poate consta în uroflowmetrie sau teste urodinamice invazive.

Uroflowmetrie

Uroflowmetria constă în înregistrarea electronică a ratei fluxului de urină. Se face rapid în intimitate la spital sau clinică. Veți urina într-un recipient numit uroflowmetru. Acest test îl ajută pe medicul dumneavoastră să verifice dacă există vreo obstrucție la fluxul de urină din vezica urinară.

Teste urodinamice invazive

Dacă sunteți programat să suferiți o intervenție chirurgicală pentru incontinență urinară, poate fi efectuat un test urodinamic invaziv. Testul poate fi necesar și atunci când diagnosticul dumneavoastră este incert.

În timpul unui test urodinamic invaziv, medicul sau asistenta vă inserează catetere în uretra și rect pentru a măsura presiunea în vezică și abdomen. Vezica urinară se umple lent cu apă sterilă prin cateterul din uretră. Acest lucru se face pentru a simula umplerea vezicii urinare cu urină. Când vezica urinară este completă, vei urina într-un debitmetru.

Rezultatele testului sunt afișate pe un ecran care este conectat la catetere.

Cistoscopie

Cu o cistoscopie, medicul poate privi în interiorul uretrei și a vezicii urinare cu ajutorul unei camere mici. Cistoscopia nu este un test standard în timpul evaluării inițiale pentru incontinența urinară. Poate fi necesar atunci când suferiți de alte simptome, cum ar fi sângele în urină sau dacă diagnosticul dumneavoastră este neclar.

Imagistica

Medicul sau asistenta vă pot scana tractul urinar cu ultrasonografie sau imagistică prin rezonanță magnetică. Cu toate acestea, imagistica nu este un test standard în timpul evaluării inițiale pentru incontinență.

Există multe moduri diferite de a face față incontinenței urinare. Căutați ajutor dacă vă deranjează simptomele: consultați medicul de familie, medicul generalist sau urologul. Poate fi incomod să discutați despre starea dumneavoastră cu un medic, dar este cel mai eficient mod de a vă rezolva preocupările.

Tratamentul incontinenței urinare depinde de tipul de incontinență, de cât de severă este și de ce o poate provoca. Nu există o soluție unică pentru incontinență care să funcționeze pentru toată lumea. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta de specialitate care sunt măsurile care vă pot ajuta. Este obișnuit să încercați diferite opțiuni pentru a afla care dintre ele funcționează cel mai bine pentru dvs.

Uneori, măsurile conservatoare vă pot îmbunătăți semnificativ starea și pot duce la o mai bună calitate a vieții. Aceste măsuri includ modificări ale stilului de viață, antrenament al vezicii urinare și exerciții ale mușchilor planșeului pelvin. Alte opțiuni de tratament, cum ar fi medicamentele și intervenția chirurgicală, ar trebui luate în considerare dacă managementul conservator este ineficient.

Cele mai utilizate medicamente pentru tratarea incontinenței urinare sunt medicamentele antimuscarinici (sau anticolinergice).

Tratamentul chirurgical al incontinenței urinare

Uneori, tratamentele conservatoare sau farmacologice nu ameliorează incontinența urinară. În aceste cazuri, sunt disponibile și alte opțiuni de tratament. Împreună cu medicul dumneavoastră, puteți decide care abordare este cea mai bună pentru dvs. și beneficiile așteptate și efectele secundare la care vă puteți aștepta cu fiecare dintre diferitele opțiuni.

Opțiunile de tratament chirurgical pentru incontinența urinară de urgență sunt:

– Injectarea cu toxină botulinică în vezica urinară: injecția în peretele vezicii urinare este o substanță care evită contracția involuntară a vezicii urinare.
– Stimulare nervoasă (neuromodulare): impulsuri electrice pentru a stimula nervii sacrali, care controlează comportamentul vezicii urinare.
– Operație pentru creșterea volumului vezicii urinare: Aceasta reprezintă ultima alegere, doar atunci când toate celelalte tratamente au eșuat, rar efectuate în zilele noastre. Dacă se recomandă această intervenție chirurgicală, va trebui să discutați cu medicul dumneavoastră implicațiile și efectele secundare, deoarece acestea pot fi semnificative.

Opțiuni de tratament chirurgical pentru incontinența urinară de efort:

– Slinguri suburetrale: sling plasat sub uretra.
– Agenți de încărcare: o substanță injectată în uretra pentru a-i crește rezistența.
– Dispozitive externe de compresie (implant de sfincter urinar artificial): dispozitive care comprimă uretra pentru a evita scurgerile.

Citeste mai mult despre implantul despre Sfincterul Urinar Artificial ContiClasic®
 

Tratament de linia a doua pentru incontinența urinară de urgență
Uneori, autogestionarea sau medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră nu vă îmbunătățesc incontinența urinară de urgență (UUI). În aceste cazuri, sunt disponibile și alte opțiuni de tratament. Împreună cu medicul dumneavoastră, puteți decide care abordare este cea mai bună pentru dvs.

Opțiunile standard de tratament de linia a doua sunt:

– Injectarea cu toxină botulină în vezică
– Stimularea nervoasă, cunoscută și sub denumirea de neuromodulație
– Operație pentru creșterea volumului vezicii urinare

Chirurgia vezicii urinare

Dacă simptomele nu s-au îmbunătățit cu medicamente sau alte tratamente, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală la vezica urinară. Scopul procedurii este de a crește capacitatea vezicii urinare. Acest lucru va reduce presiunea din vezica urinară pe măsură ce se umple, astfel încât să poată reține mai multă urină.

Medicul face o incizie în abdomenul inferior și folosește o bucată din intestin pentru a crește dimensiunea vezicii urinare. Această procedură se numește creșterea vezicii urinare sau cistoplastie și se face rar în zilele noastre (Fig. 3). Dacă se recomandă această intervenție chirurgicală, va trebui să discutați cu medicul dumneavoastră implicațiile și efectele secundare, deoarece acestea pot fi semnificative.

 

 
 

Discuția despre problemele de incontinență cu un urolog poate fi incomodă, dar este esențial să faceți acest lucru. Incontinența urinară netratată poate duce la probleme de sănătate cum ar fi infecții, erupții cutanate sau disfuncție sexuală. De asemenea, poate provoca stres, depresie, stimă de sine scăzută sau rușine. Aceste probleme pot duce la izolare și vă pot afecta munca și viața socială.

Medicul vă poate ajuta să vă îmbunătățiți simptomele sau chiar să vă vindecați starea. Medicul dumneavoastră trebuie să afle ce tip de incontinență aveți și ce o cauzează. Acest lucru va ajuta la găsirea tratamentului adecvat.

Poate fi util să pregătiți câteva întrebări înainte de a face o programare. Exemple de întrebări pe care le puteți adresa în timpul consultării sunt:

– De ce mi se întâmplă asta?
– Există un remediu pentru problema mea?
– De ce teste am nevoie?
– Ce optiune de tratament mi-ati recomanda si de ce?
– Ce se va întâmpla în următoarele luni și ani dacă nu primesc tratament?
– Ce se va întâmpla în următoarele luni și ani dacă primesc tratament?
– Medicamentele vor ajuta cu incontinența mea?
– Există efecte secundare ale medicamentului?
– Am nevoie de operație?
– Ce opțiuni chirurgicale există pentru mine?
– Cât de curând mă pot aștepta la un rezultat de la tratament?
– Cât de des va trebui să mă întorc la medic?

Nu trebuie să le întrebi pe toate. Alege-le pe cele pe care le consideri cele mai importante pentru tine.

Chirurgia de prostată crește riscul de incontinență urinară de efort. Acest lucru se datorează faptului că prostata înconjoară uretra, ajutând-o să reziste presiunii unei vezici pline. Dacă prostata este îndepărtată parțial sau complet, acest lucru poate avea un efect asupra presiunii pe care uretra poate rezista.

Există mai multe opțiuni de tratament pentru a îmbunătăți incontinență urinară de efort după operația de prostată. Cele mai frecvente tratamente sunt:

– Exerciții pentru mușchii planșeului pelvin
– Implantarea slingului
– Dispozitive de compresie artificială (inserarea balonului)
– Implantarea sfincterului urinar artificial (AUS)

Incontinența urinară poate fi o afecțiune jenantă și izolatoare care vă afectează sănătatea fizică și psihologică. Deși nu pune viața în pericol, de obicei are un impact negativ asupra calității vieții tale. Incontinența vă poate afecta viața socială, munca și viața sexuală. Provoacă disconfort fizic și emoțional și poate duce la o stimă de sine scăzută.

Incontinența urinară te poate face să te simți neputincios. A avea scurgeri de urină nedorite într-un loc public poate fi supărător și jenant. Acest lucru ar putea duce la teama de a părăsi casa și un sentiment de izolare, împiedicându-l pe tine și pe cei dragi să te bucuri pe deplin de viață.

Există multe cauze ale incontinenței. Unele pot fi vindecate, iar altele pot fi gestionate. Atitudinile sociale față de incontinența urinară pot face dificil să vorbiți despre aceasta, chiar și cu cei mai apropiați prieteni. Căutarea unui ajutor profesionist vă poate lua mintea de la situația dvs. și poate face față mai bine afecțiunii.


Cum pot primi ajutor?

Unii medici de specialitate vă pot ajuta cu problema dvs. de incontinență. Ne puteti formula o intrebare prin formularul de contact, iar in urma acestei solicitari va putem sugera o lista de medici specializati in aceasta patologie. 


Cum pot face față incontinenței în viața mea de zi cu zi?

Schimbările generale ale stilului de viață vă pot ajuta să vă gestionați simptomele și să vă îmbunătățiți calitatea vieții. Urmați sfatul medicului sau asistentei dumneavoastră.

Încercați să vă asigurați că știți întotdeauna unde este cea mai apropiată toaletă. Nu vă fie teamă sau jenă să întrebați unde este baia atunci când sunteți departe de casă.

Planificați să vă goliți vezica urinară la fiecare 2 până la 4 ore și înainte de a merge la culcare noaptea. Instalați lumini de noapte și bare de prindere în baie pentru a preveni căderile atunci când vă grăbiți.

Multe produse ajută la limitarea scurgerilor de urină, cum ar fi tampoanele, colectoarele de picurare și dispozitivele externe de colectare. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta care tip de produs pentru continență se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. de viață.

Există multe tampoane absorbante disponibile pentru a vă ajuta să gestionați pierderea de urină. Există diferite produse pentru bărbați. Majoritatea produselor nu sunt mai voluminoase decât lenjeria obișnuită și le puteți purta rapid sub hainele de zi cu zi. Tampoanele absorbante pentru incontinență sunt diferite de tampoanele menstruale; întrebați dacă nu sunteți sigur ce produs să utilizați. Schimbați-vă în mod regulat tamponul pentru a menține zona inghinală curată și cât mai uscată posibil. Acest lucru va ajuta la prevenirea iritației pielii și la controlul mirosului. Tampoanele sunt în general disponibile în farmacii, supermarketuri și magazine de produse medicale.

Bărbații care au probleme cu picăturile de urină pot folosi un colector de picurare sau un tampon mic. Colectoarele de picurare sunt purtate peste penis și ținute în poziție de lenjeria ta. De asemenea, bărbații au opțiunea de a purta un dispozitiv adeziv extern peste penis, atașat la o geantă pentru picioare și purtat sub pantaloni.


Cum pot face față incontinenței la locul de muncă?

Poate fi stresant să lucrezi atunci când îți faci griji pentru incontinență. Există anumite lucruri pe care le puteți face pentru a vă face să vă simțiți mai controlați și să vă faceți mai puține griji:

– Asigurați-vă că aveți întotdeauna o mulțime de tampoane de bună calitate la locul de muncă
– Investește în antimirosuri. Întrebați-vă farmacistul sau medicul despre acestea
– Poartă parfumul tău preferat. Nu va preveni mirosul, dar te vei simți mai bine
– Evitați să beți prea mult în timpul programului de lucru
– Evitați băuturile cu cofeină
– Dacă sunteți într-o întâlnire, luați doar înghițituri de apă, mai degrabă decât cești de cafea sau ceai.
– Încercați să folosiți toaleta înainte de a simți că vezica urinară este plină. Starea în picioare cu vezica plină poate provoca scurgeri de urină.
– Încercați să folosiți toaleta la fiecare 3 sau 4 ore.
– Purtați haine de culoare închisă. Hainele de culoare mai deschisă pot prezenta mai ușor pete.
– Aveți un set suplimentar de haine la serviciu
– Dacă vă recomandă medicul dumneavoastră, încercați să faceți exerciții pentru podeaua pelvină în timpul orelor de lucru.
– Cum pot face față incontinenței în timpul călătoriei?

Călătoria pe distanțe excepțional de lungi poate fi dificilă atunci când suferiți de incontinență urinară. Pentru a face călătoria mai confortabilă, puteți:

– Încercați să rezervați în avans un loc lângă o toaletă în trenuri și avioane
– Când călătoriți cu mașina, planificați pauze de toaletă pe tot parcursul călătoriei
– Încercați să stați pe perne pentru a preveni vibrațiile
– Evitați să beți prea mult, în special cafea, alcool și ceai, chiar înainte și în timpul călătoriei
– Purtați haine largi pentru confort
– Purtați tampoane de protecție dacă este necesar

Cum îmi afectează incontinența urinară viața sexuală?

Nu poate fi ușor să te simți atractiv și încrezător atunci când nu te simți întotdeauna în controlul corpului tău. Frica de a avea scurgeri de urină în timpul sexului poate duce la evitarea intimității. Stima de sine scăzută, depresia sau anxietatea legată de incontinență vă pot afecta și viața sexuală.

Comunicarea este esențială. În caz contrar, s-ar putea să fii lipsit de afecțiune și îngrijire atunci când ai cea mai mare nevoie. Discutați-vă dorințele și nevoile cu partenerul dvs. De asemenea, puteți lua în considerare participarea la un grup de sprijin local pentru a obține ajutor și sprijin în orice dificultăți cu care vă confruntați.

Cum îmi afectează un cateter viața de zi cu zi?

Uneori poate fi necesar să aveți un cateter pentru a preveni scurgerea de urină. Puteți fi învățat cum să introduceți un cateter intermitent pentru a vă goli vezica urinară la fiecare două ore. În alte cazuri, poate fi necesar să existe un cateter permanent.

A avea un cateter nu înseamnă că nu poți fi activ sexual. Ambii bărbați pot face sex cu un cateter urinar. Tubul poate fi îndoit în spate și pliat lângă penis și ar putea fi aplicat un prezervativ pentru a-l menține pe loc.