Incontinența urinară este o problemă care trebuie diagnosticată corect pentru a obține tratamentul adecvat.
Această secțiune enumeră diferitele teste pe care medicul dumneavoastră le poate avea nevoie pentru a vă evalua situația. Oferă informații generale despre diagnosticul și evaluarea incontinenței urinare. Rețineți că condițiile pot varia în diferite țări și spitale.
Istoricul medical
Medicul dumneavoastră ar putea face un istoric medical pentru a înțelege ce tip de incontinență urinară aveți. Ca parte a istoricului medical, medicul dumneavoastră vă poate întreba despre orice alte afecțiuni pe care le puteți avea sau despre medicamentele pe care le luați. Acest lucru poate fi legat de incontinență sau poate afecta simptomele.
Medicul dumneavoastră vă poate întreba:
– Dacă iei vreun medicament
– Dacă fumezi
– Când și cât bei
– Dacă bei multă cafea sau alcool
– Dacă te-ai operat vreodată
– Pentru a vă descrie obiceiurile intestinale
– Dacă ați fost vreodată însărcinată
– Dacă ai intrat în menopauză
De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate întreba despre impactul incontinenței asupra vieții de zi cu zi, de exemplu:
– Cât de des mergi la toaletă
– Cât de des aveți scurgeri de urină
– Dacă curgeți urină când râzi, tușiți sau strănutați
– Dacă te trezești noaptea să urinezi
– Dacă trebuie să te grăbești să ajungi la toaletă la timp când simți nevoia de a urina
– Dacă vezica nu se simte goală după urinare
De asemenea, medicul vă poate întreba despre viața sexuală și despre dorințele dumneavoastră de tratament.
Examinare fizică
Medicul poate efectua o examinare fizică a abdomenului pentru a detecta vezica urinară mărită. El vă poate cere să tușiți cu vezica plină pentru a vedea dacă suferiți de incontinență urinară de efort (SUI). De asemenea, medicul trebuie să testeze cât de bine funcționează mușchii podelei pelvine. Pentru bărbați, acest lucru se realizează printr-o examinare digitală a rectului și a prostatei (Fig. 2).
Chestionare pentru pacient
Medicul vă poate cere să completați un chestionar pentru a înțelege mai bine simptomele dumneavoastră și modul în care acestea vă afectează viața de zi cu zi. Chestionarele pot fi, de asemenea, folosite pentru a vă monitoriza simptomele de-a lungul timpului, așa că poate fi necesar să le completați de mai multe ori.
Test de urină
Este posibil să fie nevoie să dați o parte din urină pentru testare. Testul va arăta dacă aveți o infecție a tractului urinar.
Jurnalul vezicii urinare
Medicul dumneavoastră vă poate cere să țineți un jurnal al vezicii urinare timp de câteva zile. Aici veți observa cât de mult beți, cât de des urinați și câtă urină produceți. Jurnalul vezicii urinare este important pentru că vă ajută medicul să vă înțeleagă mai bine simptomele.
Evaluarea urinei reziduale
Urina reziduală este cantitatea de urină care rămâne în vezică după urinare. Este cunoscută și sub denumirea de urină reziduală post-vaginală (PVR). De obicei se măsoară cu ajutorul unei ecografii.
Urina reziduală poate agrava incontinența și poate indica alte afecțiuni urologice, cum ar fi o infecție a tractului urinar. De asemenea, vă poate ajuta medicul să înțeleagă mai bine cauzele incontinenței dumneavoastră.
Testul tamponului
Este posibil ca medicul dumneavoastră să aibă nevoie, de asemenea, să cunoască greutatea tampoanelor pe care le purtați în timpul unei perioade numite test de tampon. Medicul dumneavoastră vă va explica în detaliu cum să efectuați testul. Un test de tampon nu este întotdeauna ușor de făcut, iar medicul dumneavoastră va avea nevoie de toată cooperarea dumneavoastră.
Evaluarea urodinamică
Ar putea fi necesară o evaluare urodinamică pentru a obține mai multe informații despre ciclul dumneavoastră de urinare și despre modul în care funcționează mușchii vezicii urinare și sfincterul urinar. Evaluarea urodinamică poate consta în uroflowmetrie sau teste urodinamice invazive.
Uroflowmetrie
Uroflowmetria constă în înregistrarea electronică a ratei fluxului de urină. Se face rapid în intimitate la spital sau clinică. Veți urina într-un recipient numit uroflowmetru. Acest test îl ajută pe medicul dumneavoastră să verifice dacă există vreo obstrucție la fluxul de urină din vezica urinară.
Teste urodinamice invazive
Dacă sunteți programat să suferiți o intervenție chirurgicală pentru incontinență urinară, poate fi efectuat un test urodinamic invaziv. Testul poate fi necesar și atunci când diagnosticul dumneavoastră este incert.
În timpul unui test urodinamic invaziv, medicul sau asistenta vă inserează catetere în uretra și rect pentru a măsura presiunea în vezică și abdomen. Vezica urinară se umple lent cu apă sterilă prin cateterul din uretră. Acest lucru se face pentru a simula umplerea vezicii urinare cu urină. Când vezica urinară este completă, vei urina într-un debitmetru.
Rezultatele testului sunt afișate pe un ecran care este conectat la catetere.
Cistoscopie
Cu o cistoscopie, medicul poate privi în interiorul uretrei și a vezicii urinare cu ajutorul unei camere mici. Cistoscopia nu este un test standard în timpul evaluării inițiale pentru incontinența urinară. Poate fi necesar atunci când suferiți de alte simptome, cum ar fi sângele în urină sau dacă diagnosticul dumneavoastră este neclar.
Imagistica
Medicul sau asistenta vă pot scana tractul urinar cu ultrasonografie sau imagistică prin rezonanță magnetică. Cu toate acestea, imagistica nu este un test standard în timpul evaluării inițiale pentru incontinență.