Implantul de sfincter urinar artificial

Sfincterul urinar artificial ContiClassic® este utilizat pentru a trata incontinența urinară din cauza deficienței intrinsece a sfincterului în cazuri precum incontinența după intervenția chirurgicală la prostată.

Sfincterul urinar artificial ContiClassic® combină simplitatea și succesul designului sfincterului urinar artificial convențional cu noi caracteristici inovatoare pentru a oferi rezultate mai bune de continere și durabilitate.

Sfincterul ContiClassic® vă permite să vă controlați vezica urinară cu o pompă acționată manual pentru a comprima și elibera o manșetă în jurul uretrei. Implantul ContiClassic® este format din:

1. O manșetă gonflabilă plasată în jurul uretrei

2. Un rezervor pentru a stoca lichid și a menține presiunea în sistem și plasat în burtă

3. O supapă sau o pompă pentru controlul manșetei și plasată în scrot

Scopul AUS este de a reduce scurgerea de urină în timpul activităților precum strănutul, tusea, alergarea sau ridicarea greutăților.

Prin actionarea pompei, manseta ce inconjoara uretra se dezumfla si ajunge in pozitia deschisa, permitand astfel urinei sa curga. Implantul ContiClasic®   are un sistem automat de inchidere a mansetei astfel; respectiv din momentul in care se actioneaza pompa pentru a deschide manseta si a incepe urinarea, sistemul incepe deja sa umfle la loc maseta ca urmare in aproximativ 90 de secunde manseta se inchide si uretra este compresata nepermițând trecerea urinei. 

 

Before image alt After image alt

Un sfincter urinar artificial este, în general, recomandat în caz de incontinență urinară severă sau dacă implantarea sling-ului nu a reușit să vindece sau să îmbunătățească starea dumneavoastră. AUS are un efect de lungă durată și îți îmbunătățește calitatea vieții.

Ar trebui să puteți controla pompa manual. Înainte de programarea intervenției chirurgicale, medicul sau asistenta se vor așeza cu dvs. pentru a discuta despre modul în care funcționează dispozitivul și pentru a se asigura că vă simțiți confortabil în utilizarea acestuia.

Medicul va face niște teste pentru a se asigura că nu există contraindicații pentru obținerea unui AUS. Ca parte a acestei evaluări, este posibil să aveți nevoie de un studiu care să includă un studiu urodinamic, o cistoscopie și un test tampon.

De obicei, veți fi adormit (anestezie generală) pentru această procedură. Rahianestezia poate fi, de asemenea, utilizată pentru a bloca răspunsul nervos la durere.

Pași:

1. Vezica urinară este golită. Chirurgul va introduce un cateter pentru a se asigura că vezica urinară este complet goală în timpul intervenției chirurgicale.
2. Se face o incizie între scrot și anus pentru a plasa manșeta în jurul uretrei, iar alta în abdomenul inferior pentru a introduce rezervorul.
3. Manșeta este plasată în jurul uretrei. În cele din urmă, pompa este poziționată în scrot fără nicio altă incizie și este conectată la celelalte două elemente ale dispozitivului.


Dupa operatie exista o perioada de videcare de câteva săptămâni, astfel manșeta este lăsată deschisă până când medicul o activează în cadrul unei consultatii. Dupa activare, implantul poate fi utilizat.

Cât timp îmi va lua să imi reiau activitățile mele zilnice?

Aceasta depinde de procedura efectuată. Medicul poate scoate cateterul imediat după procedură sau la câteva zile după operație. De obicei, puteți părăsi spitalul la două sau trei zile după implantarea unui sfincter urinar artificial. Este posibil să fie nevoie să stați mai mult în spital dacă nu puteți urina, dacă vezica nu se golește singură sau dacă aveți probleme în zona rănii, cum ar fi o infecție. 

După ce părăsești spitalul, corpul tău mai are nevoie de timp pentru a se recupera complet de la o intervenție chirurgicală. Din acest motiv, sfincterul artificial nu va fi activat până când tractul urinar inferior nu se va vindeca complet. Aceasta înseamnă că în săptămânile după procedură, veți continua să aveți scurgeri de urină. În acest timp, este posibil să aveți dureri în zona pelviană sau să simțiți durere când urinați. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a trata aceste simptome.

Medicul va efectua o programare pentru activarea dispozitivului la 4-6 săptămâni după operație. Iti va fi verificata si rana. De obicei, se folosesc cusături care se dizolvă și dispar astfel nu este necesara procedura de inlaturare a firelor de sutura.

În timpul perioadei de recuperare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

– Sa consumați suficient lichid, în special apă, pentru a furniza cel puțin 2 litri de urină
– Nu ridicați nimic mai greu de 5 kilograme
– Nu face niciun exercițiu greu
– Faceți dușuri în loc de băi
– Evită băile termale sau mergi la saună
– Preveniți constipația adaptându-vă dieta
– Evitați activitatea sexuală
– Evitați activitățile care pot traumatiza locul operației, cum ar fi mersul cu bicicleta și călăria.

Sunați-vă medicul sau întoarceți-vă imediat la spital dacă:

– Aveti febră
– Nu puteți urina pe cont propriu
– Aveți pierderi grele de sânge sau durere
– Observați că rănile încep doara să sângereze sau să curgă lichid transparent
– Observați umflarea, durerea sau înroșirea scrotului

In comparatie cu alte metode, implantul de sfincter artificial aduce urmatoarele beneficii:

– Șanse mari de “vindecare” a incontinenței urinare de efort
– Efect de lungă durată
– Risc foarte scăzut de rănire a uretrei, rectului sau vezicii urinare în timpul intervenției chirurgicale
– Risc foarte scăzut de rănire a intestinului sau a vaselor de sânge din zona pelviană
– Risc foarte scăzut de retenție urinară temporară după intervenție chirurgicală
– Risc foarte scăzut de incontinență urinară de urgență
– Risc foarte scăzut de reapariție a incontinenței urinare de efort